Timo de fries

Het verhaal van Timo.

2,5 jaar geleden is Wesley op ons pad gekomen. Xocolatina was toen heel zwaar bevangen en Wesley heeft toen, in samenspraak met de dierenarts een herstelprogramma opgesteld: om de 2 weken Xoca haar hoeven komen behandelen gedurende 6 maanden. Xoca is volledig hersteld!!!

Ondertussen was Wesley ook begonnen met het bekappen van mijn gezonde paarden waaronder Timo, een Arabo-Fries. Timo is een heel gevoelig paard die heel stoer uit de hoek kan komen, maar dit is eerder een uiting van onzekerheid dan van dominantie. Hij heeft hier helemaal niets te zeggen in de kudde 😉

Timo had wel problemen met zijn beide knieën. Er waren momenten dat hij bijna niet achteruit kon stappen omdat de knieën vast zaten. Als hij dan verder achteruit duwde, dan sprongen die knieën opeens los. Ik kan me niet voorstellen dat dat geen pijn deed. Bovendien kon hij daardoor zijn achterste benen niet optillen om te laten bekappen en kon hij echt boos worden als er iemand was die hem dat wel wilde laten doen. En met boos worden bedoel ik dan, dat hij gevaarlijk werd.

Mijn vorige smid was hierdoor heel onzeker geworden waardoor Timo zijn achterste hoeven niet fatsoenlijk konden bekapt worden.

Ik had heel dit verhaal verteld aan Wesley, maar die was daar niet echt van onder de indruk: ‘Dan zullen we wat voorzichtiger moeten zijn en zal ik op mn knieën moeten gaan zitten he’.

En zo geschiedde … Wesley leerde Timo dat hij zijn voeten gewoon kon kantelen, zijn hoef zo op de grond kon blijven en dat dat geen pijn deed. Wesley ging dan op zijn knieën ernaast zitten en kon zo de achterste hoeven van Timo bekappen. Na een paar bekap beurten had Wesley het volledige vertrouwen van Timo gewonnen. Af en toe gaf Timo een van zijn achtervoeten al eens hoger.

Er gingen 1,5 jaar van bekappen over…

En begin van dit jaar kon Timo zijn achterste hoeven helemaal opheffen zoals een ander paard. Wij hadden er eigenlijk niet verder bij nagedacht. Veel oefenen, heel veel vertrouwen en een super goeie bekapper, dat zouden wel de redenen zijn dat hij nu zo makkelijk was in het bekappen.

Maar een paar maanden geleden merkte ik ook op dat zijn knieën niet meer vast zaten en dat hij mooi achteruit kon gaan als ik het vroeg. Hij deed dan dan heel vriendelijk met zijn oren naar voor en werd niet boos. Hij was vrolijker geworden in de omgang. En Dat gaat dan zo geleidelijk aan dat je er eigenlijk geen aandacht aan schenkt.

We zijn in die tijd niet anders gaan trainen of meer of minder gaan rijden. Timo houdt van grondwerk en in het bos stappen en dat deden we al die tijd.

Wat er wel duidelijk veranderd is in die 2 jaar, dat is de stand van zijn voeten. We kunnen natuurlijk niet wetenschappelijk gaan bewijzen dat dit de reden is dat zijn knieën niet meer vast zitten, maar ik ben ervan overtuigd dat de stand van zijn voeten en de bekappingen door Wesley hier aan de grondslag liggen! Het is voor mij nu ook duidelijk dat de stand en de gezondheid van de hoeven van een paard heel veel invloed hebben op de rest van het lichaam van het paard en dit wordt door velen onderschat.

Bedankt Wesley!

Inge en Timo, tevreden klanten


Reageren is niet mogelijk