Henna (”straalkanker”)

Het verhaal van Henna en haar straalkanker

Zomer 2015, kreeg mijn paard Henna een agressieve herval van haar straalkanker.

Haar herval van de straal”kanker” was enorm en kwam ook uit het niets.

Video waar je de start van de straalkanker kan bekijken.

 

Behandeling na behandeling na behandeling

Ik liet er andere profs bijkomen voor een heldere kijk op de situatie.

Je eigen paard behandelen lijkt handig, maar soms kan je niet meer 100 % objectief zijn en beslissen wat je moet doen.

Daarnaast zien 4 ogen veel meer als 2.

Dit is een foto van de eerste behandeling en de tweede foto is 6 maanden later. Alles lijkt in orde te komen en terug richting een normale hoef te gaan groeien.

 

Eerste behandeling straalkanker & 6 maanden later

 

Na een aantal weken zonder verandering in de behandelingswijze kregen wij een woekering van het weefsel in de gehele hoef. Het bleef niet meer beperkt tot de straal alleen. Het steunsel, de hielen en  zool werden ook volledig aangetast.

Straalkanker gaat de verkeerde kant op

Dit allemaal op 1.5 maand tijd: de woekering die je op de tweede foto ziet. Het ging enorm snel de verkeerde kant uit. Via alle kanten werd er gedacht aan inslapen en te stoppen met behandelen. Maar Henna bleef gelukkig pijnloos verder lopen op verharde grond en liet ook niet zien dat er echt een fysiek probleem was. In mijn ogen nog geen tijd voor haar te laten inslapen. Ik heb toen beslist om de behandeling volledig zelf terug in handen te nemen en haar toch nog verder te behandelen met alles wat ik te pakken kon krijgen.

Ik kreeg via collega’s raad en verschillende middelen aangeboden om toch maar te proberen om de woekering terug te draaien! Ik denk elk product dat op de markt te verkrijgen is te hebben gebruikt.

In augustus 2017 kon ik vast stellen dat de woekering in de hoef volledig onder controle was en ook niet meer te zien was in de zool, straal of de hielballen Nu 19 Maart 2018 kan ik met zekerheid zeggen dat er (voorlopig) geen herval is en dat de hoef ook volledig genezen is van de straalkanker.

De hoef zal wel nooit meer hetzelfde zijn en zal altijd wat langer zijn dan breed. Het steunsel langs 1 zijde zal ook nooit meer terug groeien of herstellen.Ik kan nog niet vertellen hoe dit verder in zijn verloop gaat naar de hiel toe, maar voorlopig is dat geen enkel probleem. Het enige dat ik persoonlijk nog wil veranderen is het herstel van de witte lijn in de teen. Al de rest is bijzaak.

Straalkanker evolutie

Genezingsproces van de straalkanker

Het resultaat dat we voorlopig hebben behaald, bijna 3 volledige jaren hebben we intensief behandeld. Op dit moment krijgt henna nog wel sporadisch een behandeling maar eerder als ”beter voorkomen dan genezen”. Henna heeft in die tijd nooit kreupel gelopen en altijd verdoofd geweest aan de voet om de straal te kunnen behandelen.

 

 

 

 

Reageren is niet mogelijk