Jessy

Trauma paard

Jessy & Nele Vergult

”Trauma paard”  Jessy

Mijn paardje … Waar begin ik bij het begin … Ik heb haar gekocht als onbeleerd paard . Dus dat we werk zouden hebben om haar te leren voetjes geven had ik wel verwacht … Maar een 3 en een half jarige is normaliter wel al eens bekapt geweest. Dus compleet nieuw zou het niet mogen zijn, hoewel aan de staat van haar voeten werd ze niet met regelmaat bekapt … Onbeleerd bleek al gauw een foute benaming! Beleerd met een te harde hand, teveel gestraft en dan maar in de wei geparkeerd omdat niemand er nog iets mee kon aanvangen. Maar vooral: ze had zichzelf veel aangeleerd: ‘met agressief gedrag kom je verder leek haar motto. Vertrouwen in mensen was er niet. Mensen omver lopen om ergens onderuit te komen, bijten en slaan als ze iets van je vragen dat je eng vindt. Lastige mensen loop je best gewoon omver, even je schouder ertegen en klaar … Gelukkig was ze wel nog nieuwsgierig, dus er was hoop. Een van mijn eerste ontdekkingen: Jessy heeft een bloedhekel aan mannen! Een tweede ontdekking, Jessy geeft geen voeten. Ze slaat er liever mee, enkel ik was in staat haar voorbenen op te tillen en uit te krabben. Achterbenen waren een heel ander verhaal! Oren plat staart die zwiept en dan dat rechterachterbeen… BAM! Maar dus uitslaan met de benen en als het even kon bijten. Jessy is geen katje om zonder handschoen aan te pakken. De eerste bekapping: Wesley was gewaarschuwd, en hij stelde mij gelukkig gerust. Ik kende toen ook nog niet veel van paarden, Jessy was mijn eerste paard … Hij heeft haar kunnen bekappen met veel geduld en respect voor haar persoonlijkheid, want echt vriendelijk was Jessy niet Maar door zijn geduld en zijn aanpak was Wesley wel in staan 3 van de vier hoeven te bekappen Het vierde been was het moeilijkste , daar hebben we dan ook onze tijd voor genomen. Wesley is begonnen met voetje vragen, voetje geven en klaar, verder niks. Ik denk dat mijn paard vooral verbaasd was dat Wesley het daar bij kon laten en de grens respecteerde. Geen emoties, geen boosheid , geen frustratie, gewoon erg veel geduld en respect van Wesley voor Jessy. Door elke positieve reactie van Jessy te belonen met rust en door elke minimale poging op te merken en te belonen was Wesley met de tweede bekapbeurt in staat die moelijke rechtsachter voet op te nemen en te bekappen.

Jessy verhuist

Tussendoor zijn we omwille van tijdelijke verhuis even overgeschakeld op een andere bekapper. Ik wist niet wat ik zag! Door het dominante gedrag van de bekapper ging mijn paard alle kanten uit. In tegenstelling tot Wesley had die geen begrip voor haar onbalans, met alle gevolgen van dien. Steigeren, zich achterover gooien, slaan, bijten blinde paniek. Alle pogingen om het bekappen rustig te laten verlopen in 1x teniet gedaan. De tweede keer heb ik de persoon vriendelijk gevraagd ermee te stoppen en van de wei afgestuurd. Ik heb mezelf en mijn paard beloofd : NOOIT MEER !

We zijn nu ongeveer twee jaar verder en die rechts achter is nog steeds een uitdaging. Maar ondertussen kan Jessy wel los bekapt worden en vijl ik zelf tussendoor de voeten bij.

Reageren is niet mogelijk